Verhuur bevalbaden

Vrouw van de Roos verhuurt 2 bevalbaden van 2 personen met alle bijbehorende onderdelen en zorgt dat het pakket tijdig aanwezig is op je thuisadres!

Wat is een waterbevalling?

Een waterbevalling is een bevalling die gedeeltelijk of helemaal in het water plaatsvindt. Al tijdens de ontsluitingsfase kun je in het water gaan zitten. Het warme water zorgt er namelijk voor dat je ontspant, waardoor het lichaam endorfine aanmaakt. Dit stofje zorgt voor een natuurlijke pijnstillende werking.
Naast dit grote voordeel van een waterbevalling, kent een bevalling in water meer voordelen, zoals de gewichtloosheid waardoor je eenvoudig van houding kunt veranderen.

Denk je aan een bevalling in water? Dan is het goed om te weten dat een waterbevalling diverse voordelen kent, zoals: pijnstillende werking, kleinere kans op scheur of knip, makkelijker bewegen.

Pijnstillende werking

WATER WERKT ONTSPANNEND

Veel zorgprofessionals zien een bevalling in water als een natuurlijke vorm van pijnstilling Door het warme water ontspant je lichaam en wordt er endorfine aangemaakt. Endorfine heeft een pijnstillende werking, waardoor je beter weeën kunt opvangen. Hierdoor neemt de behoefte aan bijvoorbeeld lachgas of een ruggenprik af.

Makkelijker bewegen

GEWICHTLOOSHEID

In water ben je gewichtloos, waardoor je makkelijker kunt bewegen. Hierdoor is het een stuk eenvoudiger om bepaalde houdingen aan te nemen bij een waterbevalling dan bij een bevalling in bed. Het aannemen van andere houdingen bevordert de bevalling.

Kleinere kans op scheur of knip

WATER WERKT ONTSPANNEND

Veel vrouwen zien tegen een scheur of knip op. Een voordeel van een waterbevalling is dat de bevalling veelal meer geleidelijk gaat. Hierdoor wordt je perineum langzamer opgerekt. Daarnaast is het perineum soepeler door het warme water. Zo wordt de kans op scheuren of een knip veel kleiner bij een bevalling in bad.

Rustige start bij geboorte

RUSTIGE WATERBABY

Bij een waterbevalling wordt de baby in het water geboren. Dit zorgt voor een rustigere overgang voor de baby vanuit de baarmoeder. Baby’s die geboren worden met een waterbevalling worden waterbaby’s genoemd. Over het algemeen zijn waterbaby’s bij hun geboorte vrij rustig en wordt er niet of nauwelijks gehuild.

Ook prettig voor de partner

SAMEN BEVALLEN

De partner heeft een actieve rol bij een bevalling in bad. Zo kan de partner het bad opzetten en deze met water vullen. Daarnaast kan de partner de watertemperatuur in de gaten houden tijdens de gehele bevalling. Veel partners voelen zich hierdoor (nog) nuttiger.

Hoe gaat een badbevalling?

Bij en badbevalling vindt een gedeelte, of de gehele bevalling, in het water plaats. Dit gebeurt in een speciaal bevallingsbad. Wanneer de bevalling begint, kan de partner het bevallingsbad opzetten. Hieronder lees je hoe een badbevalling verloopt.

Ontsluitingsfase
Vanaf het moment van de ontsluitingsfase kun je in het bad stappen. Het warme water geeft verlichting op de krachtige weeën in de actieve fase. Deze weeën ontstaan vaak na 4 cm ontsluiting. Daarnaast zorgt het water ervoor dat je makkelijker verschillende houdingen kunt aannemen, wat de ontsluiting bevordert.

Piek van verlichting
Na 90 minuten heeft het warme water, hormonaal gezien, vaak de piek van optimale verlichting gegeven. Dit kan een reden zijn om even uit het water te komen. De blaas kan dan geleegd worden en de verloskundige kan eventueel inwendig onderzoek doen.
Controles door verloskundige in het water

De controles kunnen ook in het bevallingsbad gedaan worden. De verloskundige kan met haar doptone naar het hartje luisteren. Bij een badbevalling in het ziekenhuis kan onderwater een draadloos CTG gebruikt worden.

Ook inwendige controles om de vordering te bepalen kunnen in het water gedaan worden. Soms moeten daarvoor de bekken wat naar voren gekanteld worden.
Persfase/ Uitdrijvingsfase

Ook tijdens de persfase/ uitdrijvingsfase kun je in het bad blijven. De verloskundige kan na een paar keer persen ook in het water voelen wat de vorderingen zijn en of er al volledige ontsluiting is. Tijdens deze fase van de bevalling wordt er in principe na elke wee naar de hartslag van het kindje geluisterd.

Hoe gaat een badbevalling?

De geboorte onder water

Zorgverleners zijn meer afwachtend en terughoudend met het aanpakken van het kindje bij de geboorte. Hierdoor kan het zijn dat het hoofdje op één wee geboren wordt en de rest van het lijfje op de volgende wee. De verloskundige, de moeder zelf, of de vader kan het kindje onder water aanpakken en rustig naar boven halen.

 De overgang van water naar de koude lucht is geleidelijk, waardoor niet alle kindjes een harde schreeuw of huil geven. Veel waterbaby’s doen dit rustiger, waarbij de longen wel voldoende worden ontplooid.

Kindje onder water
Het kindje kan, afhankelijk van de wens van de moeder en de conditie van het kindje, maximaal 30 seconden onder water gehouden worden, voordat het naar boven gehaald wordt. De ervaring leert echter dat moeders het kindje zo snel mogelijk op de borst willen hebben. Als het kindje eenmaal boven water is, moet het niet weer onder water gebracht worden.

Als het kindje geboren is
De moeder kan gebruik maken van het zitje in het bevallingsbad om het kindje voldoende boven water te houden. Het kindje wordt bedekt met doeken om warmteverlies te voorkomen en krijgt eventueel een mutsje op. De doeken kunnen, met het warme water, warm gehouden worden.

De navelstreng
De zorgverlener zal aangeven wanneer het mogelijk is om de navelstreng door te knippen. Dit kan wanneer deze is uitgeklopt. Daarnaast zal de zorgverlener het bloedverlies observeren en regelmatig naar de hoogte van de baarmoeder voelen.

Hoe gaat een badbevalling?

De nageboorte (placenta)
Ook de nageboorte (placenta) kan onder water geboren worden. Afhankelijk van de wensen van de moeder, de verloskundige en het bloedverlies wordt dit in het bevallingsbad gedaan, of buiten het bad.

Wanneer uit bad
Afhankelijk van de conditie van de moeder, het kindje en het bloedverlies zal de verloskundige adviseren om uit bad te komen. Dit kan per persoon verschillen, maar vaak is dit niet langer dan 15 minuten na de bevalling.

Bijkomen in bed
Na de geboorte komt de moeder uit het bad en wordt ze afgedroogd. Het is dan fijn wanneer ze in bed kan bijkomen, met het kindje bloot op de borst. Belangrijk is dat beiden goed toegedekt worden voor voldoende warmte.

En hoe gaat het verder?
Na de bevalling moet de moeder samen met het kindje rusten. De partner (eventueel met hulp van de kraamverzorging), kan het bevallingsbad schoonmaken en vervolgens het bad opruimen.

Algemene informatie

 • Je ontvangt het bad voor de periode vanaf week 37 t/m week 42 van je zwangerschap.
 • Het bad is geschikt voor 2 personen
 • De afmetingen van het bad zijn: buitenmaat 193/165/76 cm en binnenmaat 142/114/69 cm.

Het bad wordt geleverd inclusief:

 • nieuwe hygiënische binnen hoes
 • nieuwe waterslang 12 mm
 • warmte afdekhoes ( slechts 0.5 graden verlies per uur)
 • set kraankoppelingen
 • dompelpompje
 • elektrisch luchtpompje
 • badthermometer
 • schepnetje
 • vloerzeil 275×275 cm
 • anti slipmat 45×125 cm
 • duidelijke handleiding

Mocht je niet in het bad kunnen bevallen dan krijg je een bedrag van € 20,- terug.

De prijs is € 110,- exclusief verzendkosten. Totaal prijs € 130,00