Rebozo Sluitingsritueel

Hoe fijn en voedend zou het zijn als we de zwangerschaps-, beval- en kraamperiode echt af kunnen sluiten met een ritueel? Op die manier kun je bewust de overgang markeren van de kleinere binnenwereld met uitsluitend zorg voor je baby en jezelf, naar de grote buitenwereld waarin deze zorg wordt geïntegreerd met je leven buitenshuis.

In de meeste culturen wordt na 40 dagen of 6 weken de kraamperiode ceremonieel afgesloten. Moeders voelen zich dan doorgaans lichamelijk voldoende opgeknapt dat ze weer deel gaan nemen aan het sociale leven, weer aan het werk gaan en de draad oppakken van voor hun bevalling. Bij ons gebeurt dit vaak geruisloos en ongemerkt. Maar hoe fijn en voedend zou het zijn als we de zwangerschaps-, beval- en kraamperiode echt af kunnen sluiten met een ritueel? Op die manier kun je bewust de overgang markeren van de kleinere binnenwereld met uitsluitend zorg voor je baby en jezelf, naar de grote buitenwereld waarin deze zorg wordt geïntegreerd met je leven buitenshuis. Je kijkt terug op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd en stapt gevoed, geëerd en vol vertrouwen in de volgende fase!

Deze ceremonie is geschikt vanaf ca. 6 weken na de bevalling, maar kan ook plaatsvinden in elke andere fase van het moederschap.

Deze ceremonie is ook passend voor vrouwen die rondom hun zwangerschap verlies hebben ervaren, of voor vrouwen die al veel langer geleden zijn bevallen. We overleggen waar jouw wensen liggen en wat voor jou kloppend is.

Afsluiting van jouw kraamtijd

De overgang van het in huis blijven naar weer naar buiten gaan, wordt in Mexico traditioneel gevierd door middel van het Mexicaanse Rebozo sluitingsritueel. Het Sluitingsritueel is een prachtig ritueel dat op emotioneel, fysiek en psychisch niveau alles wat nog een plekje wil krijgen tav de zwangerschap en/of bevalling de kans krijgt om te helen. Ook als deze periode voornamelijk positief ervaren is kan het ritueel ondersteunen in het hervinden van jezelf als vrouw.

 

Naast het ritueel zijn er natuurlijk talloze manieren om ‘sluiting’ te krijgen, het unieke echter van dit ritueel is dat het alle niveaus met elkaar integreert. Hierdoor is het makkelijker tot de kern door te dringen en de periode van zwangerschap, bevalling en kraamtijd volledig af te sluiten. Energie komt dan weer terug en de vaak aanwezige overgevoeligheid neemt af.

De verschillende fasen van het ritueel

 

Het ruim 4 uur durende ritueel wordt gedragen door 2 vrouwen. Vrouw van de Roos en Scared Care,  die je begeleiden in de verschillende fasen die het ritueel kent.

We zijn er om jouw unieke bevalverhaal te doorhoren. We geven je samen een 4-handen massage om je te helpen aarden, ontspannen en je lichaam te eren. We nodigen je uit in een reinigend voetbad Ben je in het bezit van een bad kunnen we daar een bijzonder ritueel geven, waar je in een diepere laag mag zakken. We stoppen je toe onder een dikke laag dekens om alles wat je niet langer nodig hebt kwijt te raken zodat je kunt rusten in een zuiver innerlijk weten. We sluiten je lichaam in 6 a 7 stappen met de rebozo doeken, waarmee we symbolisch je transitie in het moederschap afsluiten. Na afloop hiervan mag je genieten van iets lekkers te eten en drinken. We ronden ten slotte het ritueel op zo’n wijze af dat jij voldaan de nieuwe fase van je moederschap in stapt.

Het ritueel wordt begeleid door 2 vrouwen die elkaar aanvoelen en -vullen. We weten daardoor een warme en omhullende ceremonie te verzorgen. We werken vanuit een diepe verbinding met elkaar, jou en het vrouw-zijn.

Goed om te weten

 

Deze ceremonie is het meest geschikt vanaf ca. 6 weken na de bevalling, maar kan ook plaatsvinden in elke andere fase van het moederschap of afsluiting van een ROUWproces bij verlies van je kindje of je naaste

 

 We schenken tijdens het ritueel een verwarmende, zuiverende kruidenthee. Er is tussendoor altijd ruimte om je kindje te voeden. Het ritueel vindt plaats in jouw vertrouwde huis, mits je een bad hebt. Als dit niet zo is, kunnen we de ceremonie aanpassen door je een vaginaal stoombad of een voetenbad aan te bieden.

Let op; Zou jij in welke fase je ook zit dit willen, adviseren we een in take gesprek vooraf.

Geheel rebozo sluitingsritueel m.b.v. vertrouwd persoon van de moeder €250,00

Geheel rebozo sluitingritueel m.b.v. collega postpartum behandelaar €400,00

 

Over de Rebozo doek

De rebozo komt oorspronkelijk uit Mexico. De rebozo is een met de hand geweven doek met franjes en heeft talrijke functies. Traditioneel wordt de rebozo voor elke cyclus in het leven gebruikt en kan de energie schoonmaken die je niet meer nodig hebt. In Mexico is het heel gebruikelijk om een rebozo te bezitten die onderdeel is van je leven en eigenlijk een soort verlenging van je armen en handen. De rebozo wordt overal voor gebruikt; van dagelijkse klusjes, als deken, als draagdoek, voor massage en nog veel meer. Een Mexicaanse vroedvrouw gebruikt de rebozo dagelijks met haar moeders in allerhande situaties. De Mexicaanse vroedvrouw Angelina Martinez Miranda heeft een grote invloed op hoe wij de rebozo nu gebruiken. Zij heeft haar liefdevolle kennis en ervaring in gulheid aan ons doorgegeven. Uiteraard respecteren we de oorspronkelijke traditie van werken met de rebozo en gaan hier zorgvuldig mee om.